De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om je sanitair water op te warmen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler

Wanneer is warmtepompboiler interessant?

  • Grote gezinnen of grote warmtebehoefte: Met een warmtepompboiler kan je op meerdere plaatsen tegelijk warm water afnemen. Er zijn boilervaten van hele grote volumes beschikbaar, afhankelijk van je verbruik.
  • Bestaande woning en/of geen zin in grote werken:  De installatie van een warmtepomp is zeer eenvoudig. Het toestel werkt op elektriciteit en moet je simpelweg in het stopcontact steken.
  • Als je zonnepanelen hebt:  Zonnepanelen kunnen aangesloten worden op je warmtepompboiler. De elektriciteit die je nodig hebt voor dit soort boiler, wordt dan op een groene manier geleverd.

Het verbruik van een warmtepompboiler ligt veel lager dan bij een elektrische boiler. Daar waar een traditionele boiler 1 kWh elektriciteit nodig heeft om 1 kWh warmte te creëren, kan een warmtepompboiler tot 3 kWh klimmen. Door de besparing op je energiefactuur wordt de terugverdientijd voor een gemiddeld gezin wordt geschat op minder dan 5 jaar.

De warmtepompboiler is hiermee een zeer energiezuinig alternatief op de elektrische boiler. Je kan er het hele jaar door water mee opwarmen. Bij zonneboilers is dit niet altijd mogelijk. Een warmtepompboiler is dan wel duurder in aankoop, ze verbruiken tot drie keer minder dan de traditionele elektrische boiler en zijn dus heel erg voordelig.

Zonnecollectoren op warmtepompboilers aansluiten is bij sommige types wel mogelijk. Deze methode is nog energiezuiniger.

Een warmtepompboiler zuigt de warmte in de lucht uit de omgevingsruimte aan. Dit wordt gestuurd langs een warmtewisselaar, die het water tot gas zal verdampen. In de compressor wordt het gas vervolgens samengedrukt, waardoor de temperatuur zal stijgen. Dit gas verwarmt het water in de centrale verwarming of de lucht in de kamer.

Het gas wordt dan door een 2e warmtewisselaar (= de condensor) in het boilervat gestuurd. Hier geeft het zijn warmte af aan het tapwater en koelt het zelf weer af tot een vloeistof (= condenseren). Met behulp van een expansieventiel worden de druk en de temperatuur van de koelvloeistof weer verlaagd en begint de cyclus opnieuw.

In de tweede warmtewisselaar kan een tweede energiebron (zoals de verwarmingsketel) ingeschakeld worden om het water op temperatuur te brengen. Door deze combinatie kan met 1 kWh elektriciteit zo’n 3,2 kWh aan warmte worden geproduceerd. Een boiler kan een voorraad van 200 tot 300 liter water op temperatuur brengen.

Geïnteresseerd ?

Stel de proef op de som en vraag een offerte aan
voor een vrijblijvende prijsopgave of advies.

Voor de zakelijke markt

En uiteraard de particuliere woningen

Professioneel geplaatst

Neem contact met ons op